Hovsa-politik er den forkerte vej frem

Sagen om pigen Im Nielsen og hendes mor, der er udvist til Thailand, har været meget omdiskuteret, og regeringens håndtering af sagen har været særdeles uskøn.

Først og fremmest vil vi gerne understrege, at Im og hendes mor er ulykkeligt ramt, og at DF intet har imod, at de kan blive i Danmark. Det ændrer bare ikke på, at regeringen burde have handlet meget anderledes, end den har gjort.

Justitsminister Morten Bødskov har i lang tid kendt til sagen, og han havde flere gange kunnet reagere med for eksempel ny lovgivning, såfremt han havde ønsket dette. Det gjorde han ikke. Derimod kastede han sig onsdag aften den 13. november sig ud i en hovsalovgivning med tilbagevirkende kraft. Den aftale er Dansk Folkeparti ikke med i, for vi forbeholder os retten til at se lovforslaget, før vi tager endelig stilling, og vi vil have fuldt overblik over de langsigtede konsekvenser. DF har ikke afvist at støtte lovforslaget, men det er uansvarligt at nikke ja til en lov, som man ikke kender konsekvenserne af.

Problemet med særlove er, at konsekvensen kan blive, at en række personer, der efter gældende lov er blevet afvist, kræver ophold, og det vil kunne underminere udlændingeloven. Det ønsker DF ikke.

Derfor sagde DF under forhandlingerne, at vi gerne så, at Justitsministeriet undersøgte mulighederne for, at Im og hendes mor kunne søge opholdstilladelse efter et andet regelsæt. Det blev afvist. Det kunne formentlig have løst sagen hurtigere.

Regeringen valgte derimod en hovsa-løsning, hvilket understreges af, af statsminister Helle Thorning-Schmidt to døgn før særlovens fødsel sagde: ”Det er en utrolig sørgelig sag for alle involverede, men vi laver ikke love med tilbagevirkende kraft”. Det er en risikabel måde at føre politik på, og Dansk Folkeparti kan som et ansvarligt parti ikke bare ukritisk hoppe på denne vogn. Vi må se lovforslaget og ikke mindst kende konsekvenserne af det, før vi tager stilling.
 
 
 Tilbage